Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ;


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ;


Εικόνα
π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος


Ένας άλλος κίνδυνος εσφαλμένης ποι­μαντικής στρατηγικής είναι να θέλουμε να μιμηθούμε τη μέθοδο των ακραίων αιρέσε­ων. Ήδη ακούγονται κάποιες φωνές από επί μέρους πιστούς ή και από επίσημα εκ­κλησιαστικά χείλη: «Πρέπει και μεις να εργασθούμε με τον ίδιο τρόπο. Αν είχαμε στην Εκκλησία μας τέτοιους ανθρώπους να εργά­ζονται σαν τους μάρτυρες του Ιεχωβά»!

Η άποψη αυτή οδηγεί σε εσφαλμένους δρόμους και αποδεικνύει ότι τίποτε δεν εμ­ποδίζει να εμφανισθούν αύριο μέσα στην εκκλησία όλα εκείνα τα στοιχεία των αιρέ­σεων, που αποδεικνύονται αρνητικά.

Ασφαλώς στην Εκκλησία μας θα μπο­ρούσαν να βρεθούν πολύ περισσότεροι άν­θρωποι να εργασθούν με παρόμοιο τρόπο, σαν τους «μάρτυρες του Ιεχωβά». Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να τους μεταδώ­σουμε τον ίδιο φόβο, που μεταδίδει στους οπαδούς της η εταιρία «Σκοπιά», και να τους υποσχεθούμε τα πράγματα που εκείνη υπόσχεται. Τότε θα δούμε πόσοι είναι πρόθυμοι να τρέξουν από σπίτι σε σπίτι. Όμως αν κάνουμε κάτι τέτοιο, θα εγκαταλείψουμε τα όρια της Ορθοδοξίας και θα κινηθούμε στο χώρο των αιρέσεων.





Από το έργο του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1990 (Περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ τεύχος 68)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου