Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Οι βυζαντινές εικόνες μας μιλάνε… για τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού



Η Ανασταση του Λαζαρου
Ο Χριστός είναι αυτός στα αριστερά με τα μπλε και κόκκινα ρούχα που δείχνει τον Λάζαρο και φαίνεται σαν να του μιλάει. Ο Λάζαρος είναι τυλιγμένος με άσπρες ταινίες και φαίνεται σαν να βγαίνει από τη σπηλιά. Οι αδερφές του Λαζάρου, η Μαρία και η Μάρθα, κλαίνε και λένε στο Χριστό: «Αν ερχόσουν εσύ δεν θα πέθαινε  ο αδερφός μας». Πίσω από το Χριστό είναι οι μαθητές του. Μπροστά από τον Λάζαρο βρίσκονται οι άνθρωποι του χωριού, ένας από αυτούς φαίνεται σαν να ανοίγει την σπηλιά. Στο βάθος βρίσκεται η πόλη και μπροστά της δυο βουνά.
Έρα Κελέζι-Τζένη Μάρα (Ε΄)

 
Η Βαϊοφορος
Η εικόνα δείχνει ένα γαϊδουράκι που έχει στην ράχη του τον Χριστό να έρχεται από τα αριστερά και να μπαίνει στην Ιερουσαλήμ. Πίσω του ακολουθούν οι μαθητές του. Τον υποδέχονται πολλοί άνθρωποι. Μερικά παιδιά μαζεύουν φύλλα βάγιας από το δέντρο και άλλα παιδιά τού στρώνουν τα ρούχα τους.
Βάσια Ζαφειροπούλου-Βάσια Σαντζή-Γιάννης Ρήγος (Ε΄)


Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ
Η εικόνα αυτή δείχνει ένα στρογγυλό τραπέζι, που στη μέση κάθεται ο Χριστός και γύρω του οι δώδεκα μαθητές του. Ο Χριστός και οι μαθητές του, τρώνε καθισμένοι γύρω από ένα τραπέζι που βρίσκεται μέσα σε ένα σπίτι με κουρτίνες. Το τραπέζι είναι στολισμένο με ψωμί, ντομάτες, τυρί και βάγια. Αριστερά του κάθεται ο Πέτρος. Δεξιά του ο Ιωάννης σκύβει στην αγκαλιά του. Ο Ιούδας απλώνει το χέρι του και αρπάζει ένα ψωμάκι.
Φιόρι Λαπούσι- Ελένη Σοπάι- Ελένη Χειμωνίδη (Ε΄)


Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ     
Σε αυτή  την εικόνα παρατηρούμε τον Ιούδα να τρέχει, να αγκαλιάζει και να φιλάει τον Χριστό. Γύρο τους υπάρχουν πολλοί στρατιώτες και γέροι κάτοικοι. Κάτω  δεξιά ο Άγιος Πέτρος πιάνει ένα μικρό στρατιώτη και του κόβει το αυτί.
Αλέξανδρος Μοσχόπουλος-Μιχάλης Κατσουλάκης (Ε΄)


Η σταυρωση
Εδώ απεικονίζεται ο Χριστός στη στιγμή της Σταύρωσής του. Κάτω αριστερά στέκεται η Παναγία, την οποία κρατούν δύο γυναίκες, διότι θρηνεί τον Υιό της. Κάτω δεξιά βρίσκεται ο μαθητής του ο Ιωάννης ο Θεολόγος. Πίσω του ο Λογγίνος ο Εκατόνταρχος. Στους δύο πίσω σταυρούς είναι σταυρωμένοι οι δύο ληστές. Ο ένας στα αριστερά ζητά από τον Χριστό να τον πάρει μαζί του στον παράδεισο. Εκείνος στα δεξιά του γυρίζει την πλάτη. Δίπλα στο σταυρό πετούν δυο άγγελοι.
Κλάρα Σαντίκου- Ελπινίκη Λάμπρου (Ε΄)


Η αποκαθηλωση
Η εικόνα αυτή μας περιγράφει την Αποκαθήλωση του Χριστού. Η Παναγία κρατάει το σώμα του αψύχου γιου της και ο Ιωσήφ Τον κατεβάζει από τον Σταυρό. Την Παναγιά  την ακολουθούν τρεις μυροφόρες και μαζί με τον Ιωσήφ είναι ο Αϊ-Γιάννης ο Θεολόγος. Επίσης εκεί βρίσκεται ένας άνθρωπος, ο οποίος βγάζει τα καρφιά από το σώμα Του Χριστού.
Δήμητρα Σιέττου- Ελευθερία Φελεμέγκα- Βασίλης Καραμαγκάλης (Ε΄)  


Η ανασταση του Χριστου 
Στο κέντρο της εικόνας βρίσκεται ο Χριστός που κατέβηκε στον Άδη για να νικήσει το θάνατο. Με τα δυο του χέρια αρπάζει τον Αδάμ και την Εύα, για να τους αναστήσει σαν εκπροσώπους του ανθρώπινου γένους. Στα χέρια και στα πόδια του φαίνονται τα σημάδια από τα καρφιά. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν δυο ομάδες ανθρώπων που τον πιστεύουν και τον δείχνουν και περιμένουν την ανάστασή τους. Με τα πόδια του ο Χριστός πατάει τις δυο πόρτες του κάτω κόσμου και τον Άδη αλυσοδεμένο. 
Αλέκα Τσιφρίκα- Μαρία Αντωνιάδου- Γιώργος Σαρρημανώλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου