Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΕΣΣΕΧ


http://vatopaidi.wordpress.com/2010/07/11/video-me-zoi-geronta-sofroniou-monis-timiou-prodromou-essex-agglias/


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΕΣΣΕΧ-ΘΕΜΑ : ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ
Για τον Γέροντα Σωφρόνιο εχουν γραφτει πολλα. Γεννηθηκε στην Μοσχα από γονεις Ρωσσους το 1896. Σπουδασε στην Κρατικη Σχολη καλων τεχνων της Μοσχας & επιδοθηκε στη ζωγραφικη.Τη  τεχνη αυτή την αγαπησε παρα πολύ.
Από νεος ασχοληθηκε σοβαρα με πολλα υπαρξιακα προβληματα της εποχης του, θα λεγαμε σημερα ενας νεος με πολύ ανησυχο πνευμα. Οι εντονες μεταφυσικες του αναζητησεις τον οδηγησαν στην οδυνηρη συναισθηση του τραγικου χαρακτηρα του ανθρωπινου  ΕΙΝΑΙ. Στην συνειδηση  του υποτιμησε  την ιδεα ότι το ΑΠΟΛΥΤΟ μπορει να περικλυσθει στον ψυχισμο της Ευαγγελικης εντολης της αγαπης & απομακρυνθηκε από την χριστιανικη οδο. Εμπλεξε με την θεωρια των ανατολικων θρησκειων ως λογικη λυση στο θλιβερο θεαμα των παθηματων & του πονου, είλκυσε τον γεροντα για 8 ετη, ασκηθηκε στον ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ της φιλοσοφικης αυτης πλανης  του ΥΠΕΡΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟ. Την επιστροφη του στην εκκλησια προκαλεσε το βιβλικο κειμενο ΣΙΝΑΪΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ  ΕΓΩ ΕΙΜΙ Ο ΩΝ, βοηθουμενος από την χαρη του θεου κατενοησε ότι το ΑΠΟΛΥΤΟ & ΑΝΑΡΧΟ ΕΙΝΑΙ, δεν είναι άλλο από το προσωπικο θεο. Από την στιγμη εκεινη της προσωπικης  συναντησεως του  με το ΟΝΤΩΣ ΟΝ, δεν επαυε να μυειται στο μυστηριο του αποκαλυφθεντος θεΙου & να εμβαθυνει στις απειρες  διαστασεις της Υποστασεως του Χριστου Κατ εικονα  του οποιου κτιστηκε ο ανθρωπος.
Την πλανη του στο απροσωπο & φανταζομενο ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΟΥ ΙΝΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ θρηνησε πολλα χρονια με πενθος και δακρυα. Ως προς την Γαλλια & το Αγιο ορος είναι πολύ γνωστη η πορεια του, εχουν γραφτει παρα πολλα κειμενα.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΙΛΟΥΑΝΟ
Όταν ο π. Σωφρονιος επισκεφθηκε τον Αγιο Σιλουανο & του διηγηθηκε την ζωη του εμπιστευθηκε σε αυτόν τον αποκαλυπτικο λογο του Χριστου, ΚΡΑΤΕΙ ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΔΗ & ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΖΟΥ, που αποτελουσε σταθμο στο πνευματικο του αγωνα & και με την δυναμη του οποιου διασωθηκε από κάθε δαιμονικη προσβολη & καθαριστηκε  από τους λογισμους της υπερηφανειας. Ο Γεροντας απεκτησε πιστη & ευλαβεια προς τον Σιλουανο ώστε θεωρουσε την γνωριμια του & τον συνδεσμο του ως την μεγαλυτερη προς αυτόν δωρεα του θεου, γεγονος που ειχε καθοριστικη σημασια για την μετεπειτα πνευματικη εξελιξη & Θεολογια του, ακλονητη ζωη & απαθεια & βεβαιως πρεπει να αναφερουμε ότι ηταν ανθρωπος του ΛΟΓΟΥ. Προσπαθουσε να μειωσει τον ανθρωπινο πονο αλλα εδαπανοταν να διακονηση το μεγαλυτερο & σημαντικοτερο  θαυμα  της προσκαιρης ΥΠΑΡΞΕΩΣ  ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ με το πνευμα ΤΟΥ ΖΩΝΤΟΣ& ΑΙΩΝΙΟΥ ΘΕΟΥ..Χαρακτηριστικα ελεγε  « Για να εισαι χριστιανος πρεπει να εισαι καλλιτεχνης». Ο ποθος & η αγαπη στο Χριστο να οδηγη να φθαση κανεις στην ΑΤΕΛΕΥΤΗ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου