Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ


Οι περίφημοι στασιαστές που βύθισαν το βρετανικό πλοίο Μπάουντυ, τελικά εγκαταστάθηκαν με τις ντόπιες συζύγους τους στο ερημικό νησί Πίτκερν. Την ομάδα αποτελούσαν εννέα Βρετανοί ναυτικοί, έξι Ταϊτινοί άνδρες, δέκα Ταϊτινές γυναίκες και ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι. Ένας από τους άνδρες ανακάλυψε πώς να κάνει απόσταξη οινοπνεύματος, και γρήγορα η μέθη διέφθειρε τη νησιώτικη αποικία. Οι διαμάχες μεταξύ ανδρών και γυναικών κατέληξαν να είναι βίαιες.
Τελικά, επέζησε μόνον ένας από τους πρώτους άνδρες που είχαν φθάσει στο νησί. Και αυτός ο άνδρας, ο Αλέξανδρος Σμιθ, ανακάλυψε μια Αγία Γραφή σε μια από τις κασέλες που είχε πάρει από το πλοίο. Άρχισε να τη διαβάζει και να μεταδίδει στους άλλους τα διδάγματά της. Έτσι, άλλαξε η δική του ζωή και τελικά η ζωή όλων των νησιωτών.
Αυτοί οι νησιώτες ήταν τελείως αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, μέχρι που έφθασε το πλοίο Τοπάζ το 1808, από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πλήρωμά του βρήκε στο νησί μια ευδόκιμη και ευημερούσα κοινωνία χωρίς οινοπνευματώδη, φυλακές και εγκλήματα. Η Γραφή είχε αλλάξει το νησί από επίγεια κόλαση σε ένα υπόδειγμα που ο Θεός θα ήθελε να είναι όλος ο κόσμος.
Και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Φωνή της Ελπίδας είναι σε επαφή με το νησί μέσα από το ράδιο στα βραχέα κύματα. Ο Θωμάς Κρίστιαν, απόγονος του επαναστάτη στο Μπάουντυ, Φλέτσερ Κρίστιαν έχει έναν ερασιτεχνικό σταθμό και επικοινωνεί μαζί μας κάθε εβδομάδα.
Εξακολουθεί ο Θεός να μιλάει στους ανθρώπους μέσα από τις σελίδες της Αγίας Γραφής; Φυσικά μιλάει. Να, τι έγραψε κάποιος που παρακολούθησε μια παλαιότερη σειρά μαθημάτων: «Είμαι μελλοθάνατος στις φυλακές Γιούτα των Η.Π.Α. Πριν αρχίσω τα βιβλικά μαθήματα ήμουν χαμένος, αλλά τώρα έχω κάτι στο οποίο προσβλέπω και βρήκα μια νέα αγάπη.»
Η Γραφή έχει μέσα της μια δύναμη που μπορεί να μεταβάλει τη ζωή των ανθρώπων. Οπουδήποτε οι άνθρωποι ξεκινούν να μελετούν τη Γραφή, η ζωή τους αλλάζει εκ βάθρων.
1. ΠΩΣ ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΦΗ;
Αφού δημιούργησε τον Αδάμ και την Εύα - το πρώτο ζευγάρι στη γη - ο Θεός τους μιλούσε πρόσωπο προς πρόσωπο. Αλλά όταν τους επισκέφθηκε μετά την πτώση τους στην αμαρτία, τι έκαναν αυτοί;
«Και ήκουσαν την φωνήν Κυρίου του Θεού, περιπατούντος εν τω παραδείσω προς το δειλινόν. και εκρύφθησαν ο Αδάμ και η γυνή αυτού από προσώπου Κυρίου του Θεού, μεταξύ των δένδρων του παραδείσου.» Γένεσις [γ΄] 3:8.
Η αμαρτία διέκοψε την επαφή με το Θεό πρόσωπο προς πρόσωπο.
Πώς επικοινωνεί ο Θεός με τους ανθρώπους από τότε που η αμαρτία μπήκε στον κόσμο;
«Βεβαίως Κύριος ο Θεός δεν θέλει κάμει ουδέν, χωρίς να αποκαλύψη το απόκρυφον αυτού εις τους δούλους αυτού τους προφήτας.» Αμώς [γ΄] 3:7.
Ο Θεός δε μας άφησε στο σκοτάδι σχετικά με τη ζωή και το νόημά της. Χρησιμοποιώντας τους προφήτες Του - άτομα που ο Ίδιος κάλεσε να μιλήσουν και να γράψουν γι’ Αυτόν - αποκάλυψε τις απαντήσεις Του για τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής.
2. ΠΟΙΟΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΓΡΑΦΗ;
Οι προφήτες έδιναν τα μηνύματα του Θεού και προφορικά και γραπτά όσο ζούσαν, και μετά το θάνατό τους επέζησαν τα γραπτά τους. Αυτά τα προφητικά μηνύματα στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν, με θεία καθοδήγηση, σε ένα βιβλίο που ονομάζουμε Αγία Γραφή.
Αλλά πόσο αξιόπιστα είναι τα γραπτά τους;
«Τούτο πρώτον εξεύροντες ότι ουδεμία προφητεία της γραφής γίνεται εξ ιδίας του προφητεύοντος διασαφήσεως. Διότι δεν ήλθε ποτέ προφητεία εκ θελήματος ανθρώπου, αλλ’ υπό του Πνεύματος του Αγίου κινούμενοι ελάλησαν οι άγιοι άνθρωποι του Θεού.» Β΄ Πέτρου [α΄] 1:20,21.
Το Άγιο Πνεύμα αποκάλυψε στους προφήτες τα μηνύματα της Γραφής. Οι συγγραφείς της Βίβλου δεν έγραψαν κατά τη δική τους θέληση ή ιδιοτροπία, αλλά καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα. Η Γραφή είναι το βιβλίο του Θεού.
Στη Γραφή ο Θεός μας μιλάει για τον εαυτό Του και μας αποκαλύπτει τις προθέσεις Του για την ανθρώπινη φυλή. Η Γραφή είναι βιβλίο ιστορίας, προφητειών και υποσχέσεων που δίνει όλο το περίγραμμα του θείου σχεδίου της σωτηρίας. Δε δείχνει μόνο τις προθέσεις του Θεού στο παρελθόν, αλλά ανοίγει και το μέλλον, λέγοντάς μας πως τελικά θα λυθεί το πρόβλημα της αμαρτίας και πως η ειρήνη θα βασιλέψει στον κόσμο μας.
Είναι όλη η Γραφή ένα μήνυμα από το Θεό;
«Όλη η γραφή είναι θεόπνευστος, και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσιν, προς εκπαίδευσιν την μετά της δικαιοσύνης. διά να είναι τέλειος ο άνθρωπος του Θεού, ητοιμασμένος εις παν έργον αγαθόν.» Β΄ Τιμόθεον [γ΄] 3:16,17.
Η Αγία Γραφή αγγίζει τις ανθρώπινες υπάρξεις πολύ βαθιά, επειδή «όλη η γραφή είναι θεόπνευστος». Είναι περισσότερο από μια όμορφη συλλογή ηθικών αρχών. είναι περισσότερο από ένα μεγάλο βιβλίο. είναι ένα εμπνευσμένο έγγραφο, το Βιβλίο του Θεού. Οι προφήτες καταχώρησαν σε ανθρώπινη γλώσσα ό,τι είδαν και άκουσαν, αλλά το μήνυμα τους ήρθε κατευθείαν από το Θεό.
Αν θέλεις να γνωρίσεις όσα αφορούν στη ζωή, διάβασε με ειλικρίνεια και προσευχή την Αγία Γραφή. Θα δεις βαθμιαία να αλλάζει η διαγωγή σου και η εξωτερική όψη σου. Όσο περισσότερο μελετάς - και βρίσκεσαι έτσι κάτω από την επιρροή του Αγίου Πνεύματος που είναι και ο εμπνευστής της Γραφής - τόσο περισσότερο έχεις την εμπειρία της ειρήνης του πνεύματός σου.
3. Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
Η Γραφή στην πραγματικότητα είναι μια βιβλιοθήκη με εξήντα έξι βιβλία. Τα τριάντα εννιά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης γράφηκαν μεταξύ το 1400 και το 400 π.Χ., και τα είκοσι επτά βιβλία της Καινής Διαθήκης γράφηκαν μεταξύ το 50 και το 100 μ.Χ.
Ο Μωυσής ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα πέντε βιβλία της Γραφής λίγο πριν από τα 1400 π.Χ. Ο Ιωάννης έγραψε το τελευταίο βιβλίο της Γραφής - την Αποκάλυψη - γύρω στο 95 μ.Χ. Κατά τα 1500 χρόνια μεταξύ της συγγραφής του πρώτου και του τελευταίου βιβλίου της Γραφής, τουλάχιστον τριάντα οκτώ άλλοι προφήτες έδωσαν τη συμβολή τους.
Οι διάφοροι συγγραφείς της Βίβλου έζησαν σε διαφορετικές εποχές, μερικούς από τους οποίους χωρίζουν εκατοντάδες χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις είναι τελείως ξένοι ο ένας προς τον άλλον. Μερικοί ήταν επιχειρηματίες ή έμποροι, άλλοι βοσκοί, ψαράδες, στρατιωτικοί, γιατροί, κήρυκες, βασιλιάδες - άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Υπηρέτησαν κάτω από διαφορετικές κυβερνήσεις και έζησαν κάτω από αντίθετους πολιτισμούς και φιλοσοφικά συστήματα. Αλλά εδώ είναι το αξιοθαύμαστο: Όταν τα εξήντα έξι βιβλία της Γραφής με τα 1.189 κεφάλαια που συνθέτουν 31.173 εδάφια ενωθούν, βρίσκουμε μια τέλεια αρμονία στο μήνυμα που μεταδίνουν. Όπως και ο μεγάλος λόγιος Φ. Φ. Μπρους δήλωσε: «Η Γραφή δεν είναι απλώς μια ανθολογία. Υπάρχει μια ενότητα που τη δένει ολόκληρη.»
Υπόθεσε ότι ένας άνθρωπος χτυπάει την πόρτα σου, και όταν τον προσκαλείς μέσα, τοποθετεί στο σαλόνι σου ένα κομμάτι μάρμαρο, περίεργα διαμορφωμένο, και φεύγει χωρίς να πει τίποτε. Άλλοι επισκέπτες ακολουθούν διαδοχικά, μέχρι που σαράντα άτομα έχουν τοποθετήσει το αριθμημένο μάρμαρό τους το ένα επάνω στο άλλο.
Όταν και ο τελευταίος φεύγει, με έκπληξη βλέπεις μπροστά σου ένα ωραίο άγαλμα. Τότε πληροφορείσαι ότι οι περισσότεροι γλύπτες δεν είχαν συναντηθεί ποτέ, ερχόμενοι από τις πέντε Ηπείρους. Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγεις; Ότι κάποιος είχε σχεδιάσει το άγαλμα και έστειλε ακριβείς προδιαγραφές στον καθένα πώς θα σχεδιάσει το κομμάτι του μαρμάρου του.
Η Γραφή σαν σύνολο γνωστοποιεί ένα μήνυμα με συνοχή - όπως ακριβώς ένα τέλειο μαρμάρινο άγαλμα. Μια διάνοια σχεδίασε όλο αυτό - η διάνοια του Θεού. Η αξιοσημείωτη ενότητα της Γραφής αποτελεί απόδειξη ότι δεν είναι απλώς ανθρώπινη φιλολογία, αλλά πραγματικά ο Λόγος του Θεού. Οι άνθρωποι έγραψαν τις σκέψεις και τις λέξεις, αλλά ήταν εμπνευσμένοι από το Θεό.
4. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΣ ΤΗ ΓΡΑΦΗ
1. Η διατήρηση της Γραφής είναι αξιοσημείωτη. Όλα τα πρώτα χειρόγραφα της Βίβλου αντιγράφονταν με το χέρι προτού ανακαλυφθεί η τυπογραφία. Γραφείς αντέγραφαν από τα πρωτότυπα χειρόγραφα και τα μοίραζαν. Εκατοντάδες αντίγραφα από αυτά τα χειρόγραφα ή τμήματά τους διασώθηκαν.
Εβραϊκά χειρόγραφα χρονολογούμενα 150 με 200 χρόνια προ Χριστού βρέθηκαν κοντά στη Νεκρά Θάλασσα το 1947. Είναι θαυμαστό ότι αυτοί οι κύλινδροι, ηλικίας πάνω από 2.000 ετών, περιέχουν ακριβώς τις ίδιες αλήθειες όπως βρίσκουμε στην Παλαιά Διαθήκη, στις τυπωμένες Γραφές σήμερα. Ισχυρή απόδειξη ότι ο Λόγος του Θεού μεταβιβάσθηκε σε μας αξιόπιστα.
Οι απόστολοι κατά πρώτον έγραψαν το περισσότερο τμήμα της Καινής διαθήκης σε μορφή επιστολών που τις έστειλαν στις εκκλησίες οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την ανάληψη του Χριστού (Κολοσσαείς [δ΄] 4:16). Περισσότερα από 4.500 χειρόγραφα ολόκληρης ή μέρος της Καινής Διαθήκης είναι εκτεθειμένα σε μεγάλα μουσεία ή βιβλιοθήκες της Ευρώπης και της Αμερικής. Μερικά χρονολογούνται από το δεύτερο αιώνα. Συγκρίνοντας αυτά τα αρχαία χειρόγραφα με τη σημερινή Γραφή, μπορούμε εύκολα να δούμε ότι η Καινή Διαθήκη παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτη από τότε που πρωτογράφηκε. Πολύ σημαντικό, είμαστε περισσότερο βέβαιοι για το πρωτότυπο κείμενο της Γραφής από ό,τι για το πρωτότυπο κείμενο των έργων του Σαίξπηρ ή των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.
Ο σερ Φρέντερικ Κένυον, άλλοτε διευθυντής του βρετανικού μουσείου στο βιβλίο του «Our Bible and the Ancient Manuscripts» (Η Γραφή μας και τα Αρχαία Χειρόγραφα) μας βεβαιώνει: «Ο Χριστιανός μπορεί να πάρει ολόκληρη τη Γραφή στα χέρια του και να πει χωρίς φόβο και αμφιβολία ότι κρατάει τον αληθινό Λόγο του Θεού, που παραδόθηκε χωρίς ουσιαστικές ελλείψεις από γενιά σε γενιά στο διάβα των αιώνων.»
Σήμερα η Γραφή ή τμήματά της έχουν μεταφρασθεί σε πάνω από 2.060 γλώσσες και διαλέκτους. Ο Λόγος του Θεού παραμένει το παγκόσμιο μπεστ σέλερ με πάνω από 150 εκατομμύρια ετήσιες πωλήσεις ολόκληρης της Γραφής ή μέρος αυτής.
2. Αξιοσημείωτη είναι και η ιστορική ακρίβεια των βιβλικών αφηγήσεων. Πριν μερικούς αιώνες, πολλοί ήταν σκεπτικιστές σχετικά με την αξιοπιστία της Γραφής. Αμφέβαλλαν για τις αφηγήσεις της, επειδή τα βιβλικά γεγονότα δεν αποδεικνύονταν με ιστορικά τεκμήρια. Η Γραφή μιλούσε για μάχες, για πόλεις, ακόμη και για πολιτισμούς που οι ιστορικοί δεν ανέφεραν. Σήμερα πολλές αρχαιολογικές ανακαλύψεις έχουν βεβαιώσει την αξιοπιστία των βιβλικών αφηγήσεων. Ιστορικοί ανακάλυψαν πήλινες πλάκες και πέτρινα μνημεία που έφεραν στο φως ονόματα, τόπους και γεγονότα γνωστά μέχρι τότε μόνο στη Γραφή.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη Γένεση [ια΄] 11:31 ο Αβραάμ και η οικογένειά του «εξήλθον ομού από της Ουρ των Χαλδαίων διά να υπάγωσιν εις την γην Χαναάν.» Επειδή μόνον η Γραφή ανέφερε την Ουρ, μερικοί διανοούμενοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξε τέτοια πόλη. Έπειτα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν πύργο ναού στα νότια του Ιράκ με ένα κύλινδρο γραμμένο σε σφηνοειδή γραφή που περιείχε το όνομα Ουρ. Μεταγενέστερα ευρήματα ανακάλυψαν την Ουρ ως ευημερούσα μητρόπολη ενός αναπτυγμένου πολιτισμού. Η ταυτότητα αυτής της πόλης λησμονήθηκε και χάθηκε από τους μεταγενέστερους ιστορικούς. Μόνον η Γραφή διατήρησε το όνομά της, μέχρι που η αρχαιολογική σκαπάνη βεβαίωσε την αυθεντικότητά της.
Η Ουρ αποτελεί ένα από τα παραδείγματα αρχαιολογικών πληροφοριών το οποίο βεβαιώνει την αξιοπιστία της βιβλικής αφήγησης. Μπορείς να βρεις συναρπαστικά βιβλία σχετικά με τη βιβλική αρχαιολογία σε δημοτικές βιβλιοθήκες και σε βιβλιοπωλεία, που δίνουν πολλά άλλα παραδείγματα από την ιστορία, τα οποία βεβαιώνουν την αξιοπιστία της Αγίας Γραφής.
3. Η ακριβής εκπλήρωση των βιβλικών προφητειών αποτελεί απόδειξη ότι μπορείς να εμπιστευθείς την Αγία Γραφή. Η εμπιστοσύνη μας στο Λόγο του Θεού ενισχύεται με ένα βλέμμα στις βιβλικές προφητείες. Η Γραφή περιέχει πολλές αξιοσημείωτες προρρήσεις των μελλοντικών γεγονότων που τώρα έχουν εκπληρωθεί μπροστά στα ίδια μας τα μάτια. Θα εξετάσεις μια από αυτές τις συναρπαστικές προφητείες στο Τεύχος 7. Θα ανακαλύψεις ότι ο Θεός αποκάλυψε εκ των προτέρων όλη τη μελλοντική διαδρομή της ιστορίας από το 606 π.Χ. μέχρι την εποχή μας. Αυτή η προφητεία εισχωρεί ακόμη στο μέλλον και μας λέει τι επίκειται στο σημερινό μας κόσμο.
5. ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ ΤΗ ΓΡΑΦΗ
Να θυμάσαι ότι η Γραφή δεν είναι ένα ιστορικό έγγραφο που μόνον οι διανοούμενοι μπορούν να κατανοήσουν. Κάποιες από τις πιο συναρπαστικές βιβλικές γνώσεις προήλθαν από κοινούς ανθρώπους με λίγη μόρφωση, οι οποίοι απλώς αποδέχθηκαν τη Γραφή σαν προσωπική επιστολή από τον Ιησού. Καθώς ερευνάς το Λόγο του Θεού, να έχεις υπόψη σου επτά σπουδαίες αρχές.
1. Ξεκίνησε τη μελέτη της Γραφής με προσευχή. Αν ανοίξεις τη Γραφή με καρδιά και διάνοια προετοιμασμένες από την προσευχή, αυτή σε φέρνει σε προσωπική επαφή με τον Ιησού. Και ακόμη, όταν ανοίγεις τη Γραφή, κάλεσε το Άγιο Πνεύμα ως δάσκαλό σου.
«Όταν δε έλθη εκείνος, το Πνεύμα της αληθείας. . . θέλει σας αναγγείλει τα μέλλοντα. Εκείνος θέλει δοξάσει εμέ, διότι εκ του εμού θέλει λάβει, και αναγγείλει προς εσάς» Ιωάννην [ις΄] 16:13,14.
2. Μελέτα τη Γραφή καθημερινά. Ο Παύλος επαινεί τους Βεροιείς χριστιανούς «καθότι εδέχθησαν τον λόγον μετά πάσης προθυμίας, εξετάζοντες καθ’ ημέραν τας γραφάς, αν ούτως έχωσι ταύτα» (Πράξεις [ιζ΄] 17:11). Η καθημερινή μελέτη της Γραφής είναι το κλειδί για δύναμη στη ζωή μας (Ρωμαίους [α΄] 1:16).
3. Διάβαζε τη Γραφή με επιμέλεια. Ο Παύλος είπε στον Τιμόθεο: «Σπούδασον να παραστήσεις σεαυτόν δόκιμον εις τον Θεόν, εργάτην ανεπαίσχυντον, ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας» (Β΄ Τιμόθεον [β΄] 2:15). Μη γαντζώνεσαι από ένα εδάφιο που μοιάζει να συμφωνεί με τις απόψεις σου και να το δέσεις κόμπο. Κοίταξε όσο γίνεται προσεκτικά και αντικειμενικά σε τι αναφέρεται αυτό το κείμενο. Διαβάζοντας τη Γραφή, συναντιέσαι με τη διάνοια του Θεού.
4. Διάβασε τη Γραφή εδάφιο με εδάφιο, κεφάλαιο με κεφάλαιο, βιβλίο με βιβλίο. Καθώς τη διαβάζεις, άφησε η Γραφή να μιλήσει για τον εαυτό της. Εφόσον η Γραφή είναι ένα μήνυμα από τον Ιησού, δεν είναι μόνον αληθινή, αλλά και η λυδία λίθος της αλήθειας (Ησαΐας [η΄] 8:20). Έτσι, δεν πρέπει να αφήσουμε οποιαδήποτε θρησκευτική δοξασία να δώσει κάποια εξήγηση για οποιοδήποτε τμήμα της Γραφής. Οι άνθρωποι προσπαθώντας να προσαρμόσουν τη Γραφή σε προκατασκευασμένες ιδέες, τη στρεβλώνουν «προς την ιδίαν αυτών απώλειαν» (Β΄ Πέτρου [γ΄] 3:16).
Βεβαιώσου ότι κατανόησες κάθε δήλωση της Γραφής κάτω από το φως των συμφραζομένων: για ποιον μιλάει, σε ποιο πρόβλημα αναφέρεται, ποιες άλλες δηλώσεις το περιβάλλουν κ.τ.λ. Η κύρια ερώτηση είναι: Τι θέλει να πει ο βιβλικός συγγραφέας; Όλοι πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις δικές μας υποκειμενικές εντυπώσεις για τα λεγόμενα του συγγραφέα από αυτά που ο βιβλικός συγγραφέας θέλει να πει. Αφού συλλάβουμε την έννοια του κειμένου, μπορούμε να την εφαρμόσουμε συνετά στη ζωή μας σήμερα.
5. Μελέτα τη Γραφή κατά θέματα. Για να κατανοήσεις πραγματικά τις αλήθειες της Γραφής, άφησε η ίδια να τις ερμηνεύσει. Πώς; Συγκρίνοντας εδάφιο προς εδάφιο. Ο Ιησούς χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο για να αποδείξει ότι ήταν ο Μεσσίας:
«Και αρχίσας από Μωυσέως και από πάντων των προφητών, διηρμήνευεν εις αυτούς τα περί εαυτού γεγραμμένα εν πάσαις ταις γραφαίς.» Λουκά [κδ΄] 24:27.
Συγκρίνοντας όσα η Γραφή λέει για ένα θέμα, αποκτούμε μια ισορροπημένη άποψη. μπορούμε με περισσότερη ακρίβεια να κατανοήσουμε τα θεία λόγια. Σαν παράδειγμα, πώς μπορείς να βρεις τα μυστικά μιας αποτελεσματικής προσευχής; Συγκέντρωσε όλες τις δηλώσεις του Ιησού και των αποστόλων, τις υποσχέσεις και τις αρχές που έδωσαν σχετικά με την προσευχή και τις απαντήσεις της. (Αυτό ιδιαίτερα το κάνουμε στο Τεύχος 14). Όταν με προσευχή αφήνουμε τη Γραφή να εξηγήσει τον εαυτό της, κατορθώνουμε να κατανοήσουμε τι ο Θεός εννοεί, και όχι τι σκέπτεται ένα πρόσωπο ή τι υποστηρίζει το πιστεύω μιας εκκλησίας.
6. Μελέτησε τη Γραφή για να λάβεις δύναμη να ζήσεις για το Χριστό. Ο Λόγος του Θεού περιγράφεται στην επιστολή προς Εβραίους [δ΄] 4:12 ως «κοπτερώτερος υπέρ πάσαν δίστομον μάχαιραν.» Δεν είναι απλώς λέξεις πάνω σε χαρτί, είναι ζωντανό σπαθί στα χέρια μας με το οποίο μπορούμε να βγάλουμε εκτός μάχης και τους πιο επίμονους πειρασμούς.
7. Άκουσε καθώς ο Ιησούς σου μιλάει μέσα από το Λόγο Του. Αν ένας θέλει να γνωρίσει τη βιβλική αλήθεια σχετικά με κάποιο θέμα, πρέπει πρόθυμα να ακολουθήσει τη διδασκαλία της.
«Εάν τις θέλη να κάμη το θέλημα αυτού, θέλει γνωρίσει περί της διδαχής αν ήναι εκ του Θεού, ή αν εγώ λαλώ απ’ εμαυτού.» Ιωάννην [ζ΄] 7:17.
Ο ψαλμωδός εξήγησε με παράδειγμα την ορθή διαγωγή:
«Τίνι τρόπω θέλει καθαρίζει ο νέος την οδόν αυτού; Φυλάττων τους λόγους σου.» Ψαλμοί [ριθ΄] 119:9.
6. Η ΓΡΑΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ
Ποια είναι η επίδραση της Γραφής επάνω στη ζωή του ανθρώπου;
«Η φανέρωσις των λόγων σου φωτίζει. συνετίζει τους απλούς.» Ψαλμοί [ριθ΄] 119:130.
Η μελέτη της Γραφής θα δυναμώσει τη σύνεση και τη διάνοια όσο κανένα άλλο βιβλίο. Αν εξετάσεις βαθιά τη Γραφή και κάνεις τη διδασκαλία της βίωμά σου, αυτή θα σου δώσει δύναμη να νικήσεις τις βλαβερές συνήθειες και θα σε ικανώσει να αναπτύξεις προσωπικότητα στο φυσικό, διανοητικό, ηθικό και πνευματικό τομέα.
Η Γραφή μιλάει στην καρδιά. Ασχολείται με τις εμπειρίες της ανθρωπότητας - γέννηση, αγάπη, γάμος, μητρότητα, πατρότητα, θάνατος. Αυτή θεραπεύει και την πιο βαθιά πληγή στην ανθρώπινη φύση, που είναι η πτώση της στην αμαρτία και η αθλιότητα που απορρέει από αυτήν.
Με την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου, μια μεγάλη αφύπνιση άρχισε να ταρακουνάει την αθεϊστική Ρωσία. Εκατομμύρια δέχθηκαν τη Γραφή ως τον εμπνευσμένο Λόγο του Θεού και έγιναν χριστιανοί. Η Γκαλένα, μια γυναίκα στο Νίσνι Νοβογκορόντ, το άλλοτε Γκόρκι, παρακολουθούσε τις συναθροίσεις ενός ιεροκήρυκα. Με δάκρυα που έτρεχαν στα μάγουλά της είπε: «Πριν έρθω σε αυτές τις συναθροίσεις, ήμουν άθεη. Δεν πίστευα στο Θεό. Τώρα δέχθηκα τον Ιησού και είμαι εσωτερικά ένας καινούριος άνθρωπος. Οι αλήθειες που μου διδάξατε από τη Γραφή, άνοιξαν τα μάτια μου.»
Ο Λόγος του Θεού δεν είναι ένα βιβλίο για μια φυλή, για μια ηλικία, για ένα έθνος ή για έναν πολιτισμό. Αν και γράφηκε - κατά το πλείστον - στη Μέση Ανατολή, απευθύνεται στους ανθρώπους όλης της Υδρογείου. Η Γραφή εισέρχεται στην καλύβα του φτωχού και στη βίλα του πλουσίου. Τα παιδιά αγαπούν τις συναρπαστικές ιστορίες της. Οι ήρωές της εμπνέουν τους νέους. Οι γονείς βρίσκουν σε αυτή σοφία για να αναθρέψουν τα παιδιά τους. Οι άρρωστοι, οι μονήρεις, οι ηλικιωμένοι ανακαλύπτουν σε αυτήν παρηγοριά και ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.
Η Γραφή έχει μεγάλη δύναμη. Θρυμματίζει ακόμη και καρδιές σκληρές προς κάθε ανθρώπινο συναίσθημα, τις απαλύνει και τις γεμίζει με αγάπη. Έχουμε δει η Γραφή να αλλάζει τον άλλοτε ληστή και ναρκομανή σε ένθερμο κήρυκα. Είδαμε η Γραφή να μετατρέπει έναν ψεύτη και απατεώνα σε τίμιο και ακέραιο δάσκαλο. Και είδαμε αυτό το Βιβλίο να αποσπάει ανθρώπους από το χείλος της αυτοκτονίας και να τους δίνει ένα ελπιδοφόρο νέο ξεκίνημα. Η Γραφή αφυπνίζει την αγάπη μεταξύ των εχθρών. Κάνει τον περήφανο ταπεινό και τον ιδιοτελή γενναιόδωρο. Η Γραφή στις αδυναμίες μας ενδυναμώνει, στη μελαγχολία μας χαροποιεί, στη λύπη μας παρηγορεί, στην αβεβαιότητα μας βγάζει σε ξέφωτο, στην κούραση μας κατευνάζει. Δείχνει στους ανθρώπους πώς να ζουν με θάρρος και να πεθαίνουν χωρίς φόβο.
Το Βιβλίο του Θεού - η Γραφή - μπορεί να αλλάξει και τη δική σου ζωή. Αυτό θα το διαπιστώνεις όλο και περισσότερο καθώς συνεχίζεις να μελετάς τα Τεύχη της σειράς ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ.
Για ποιο λόγο γράφηκε η Βίβλος για μας; Ο Ιησούς απαντάει:
«Εκείναι (αι γραφαί) είναι αι μαρτυρούσαι περί εμού.» Ιωάννην [ε΄] 5:39.
«Ταύτα δε (οι βιβλικές αλήθειες) εγράφησαν διά να πιστεύσητε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός ο Υιός του Θεού, και πιστεύοντες να έχητε ζωήν εν τω ονόματι αυτού.» Ιωάννην [κ΄] 20:31.
Η υπέρτατη αιτία για την οποία πρέπει να εξοικειωθούμε με τη Γραφή είναι ότι αφθονεί σε εικόνες που αποκαλύπτουν τον Ιησού Χριστό και μας βεβαιώνουν για την αιώνια ζωή. Ενατενίζοντας στο Χριστό μέσα από τη Γραφή, μεταμορφωνόμαστε προς την εικόνα Του (Β΄ Κορινθίους [γ΄] 3:18). Αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός της Γραφής. Αυτό θα γίνει σαφέστερο καθώς θα μελετάς τα Τεύχη 3 μέχρι 6.
Άρχισε τώρα να ανακαλύπτεις το γραπτό Λόγο, το ζωντανό Λόγο, ως τη δύναμη που μπορεί να σε εξομοιώσει περισσότερο με το Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου