Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ο άγιος Θεόδωρος Στουδίτης απαντά στην αθεολόγητη άποψη πως :Μόνο η Σύνοδος -και όχι ο πιστός λαός-μπορεί να αποφανθεί επι θεμάτων πίστεως

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ “ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ”:

«Δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Οι Σεβασμιώτατοι διευκρίνισαν ότι δεν ήθελαν να θίξουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ούτε να φύγουν μακρυά από το Συνοδικό Σύστημα. Κάποιες φορές κι εμείς οι Αρχιερείς παρασυρόμεθα από πιστούς που έχουν υπέρμετρο φανατισμό. Μόνο η Σύνοδος μπορεί να αποφανθεί επί θεμάτων πίστεως. Οτιδήποτε άλλο είναι εωσφορικό και αντίθετο προς την Ορθόδοξη αντίληψη περί συνοδικότητας”».
Από συνέντευξη στην Απογευματινή στις 23/11/2009
______________________________________________

Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΤΟΥΔΙΤΗΣ:

_____________________________________________________________
-8 ist.
◊ «Είναι εντολή Κυρίου να μη σιωπά κάποιος σε περίσταση που κινδυνεύει η Πίστη.πρόκειται περί πίστεως, δεν είναι δυνατόν να πη κανείς “Εγώ ποιός είμαι”;»1 Διότι λέγει: “Λάλει και μη σιωπήσης” [Πραξ. 18, 9]. Kαί: “Εάν ούτοι σιωπήσωσιν, οι λίθοι κεκράξονται” [Λουκ. 19, 40]. Ώστε όταν
«Kατά τον καιρό τούτο, που διώκεται ο Χριστός μέσω της Εικόνος του, οφείλει κάποιος να αγωνίζεται, όχι μόνον αν είναι υπέρτερος στο αξίωμα και τη γνώση, ομιλώντας και διδάσκοντας τον λόγον της Ορθοδοξίας, αλλά κι αν ακόμη ευρίσκεται σε θέση μαθητού, έχει χρέος να φανερώνει με θάρρος την αλήθεια και να ομιλή με ελευθερία. Δεν είναι λόγος εμού του αμαρτωλού, αλλά του θείου Χρυσοστόμου μαζί με άλλους Πατέρας»2.
1. Επιστολή (81) Παντολέοντι Λογοθέτη, PG 99, 1321Α.Β (μετάφραση).
2. Επιστολή (2) Μονάζουσι, PG 99, 1120Β (μετάφραση).

Απάντηση των Πατριαρχών της Ανατολής

στον Πάπα Πίο τον 9ο, το 1848:

____________________________
«Σε μας [τους Ορθοδόξους], ούτε Πατριάρχες, ούτε Σύνοδοι μπόρεσαν ποτέ να εισαγάγουν νέα [δόγματα και έθη], διότι ο υπερασπιστής της θρησκείας είναι το ίδιο το σώμα της Εκκλησίας, δηλαδή ο ίδιος ο λαός, ο οποίος θέλει το θρήσκευμά του αιωνίως αμετάβλητο και ομοειδές με αυτό των πατέρων του» 1.
1. Εν Ιω. Καρμίρη, “Τα Δογματικά και Συμβολικά Μνημεία της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας”, τομ. Β’ , εν Αθήναις 1953, σελ. 920.

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ πρ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ:

____________________________________________

«Σήμερα αγών δεν γίνεται. Κληρικοί δεν αγωνίζονται. Δεν υπάρχει αγωνιστικό πνεύμα. Τι μέλλει γενέσθαι; Ο αγώνας πέφτει στον λαό. Όπως, δυστυχώς, όλα τα βάρη, τα οικονομικά, οι φόροι, η στράτευσις, τα αίματα, τα μαρτύρια, τα πάντα πέφτουν στο λαό μας, έτσι και το βάρος αυτού του αγώνος, του εκκλησιαστικού, πέφτει στον λαό».

1. Απομαγνητοφωνημένη ομιλία, από το βιβλίο «Προδοσία της Ορθοδόξου Πίστεως», εκδ. Α. Καπλάνογλου, Φλώρινα 2007, σελ.55.Aπό augoystinoskantiotis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου